Ivanićgradskom tajkunu Kreši Peteku u Križevcima se isplatile višegodišnje donacije Hrvatskoj seljačkoj stranci …

Vrlo zanimljiv članak gospodina Darka Markušića sa portala Fairpress, koji baca novo svjetlo na projekt križevačkog Razvojnog centra i tehnološkog parka  prenosimo u cijelosti …

HRG PETEK

Projekt rekonstrukcije i dogradnje Razvojnog centra tehnološkog parka Križevci jedan je od trenutačno najvrjednijih projekata financiranih iz sredstava fondova Europske unije. Iako su gradske vlasti Križevaca i dugovječni gradonačelnik (peti mandat) Branko Hrg, ujedno nedavno smijenjeni predsjednik Hrvatske seljačke stranke, te bivša vlada Zorana Milanovića spomenuti projekt predstavile javnosti i kao jedan od najtransparentnijih, ipak postoje određene sumnje u transparentnost cijelog postupka javne nabave o kojima se ne govori previše.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje Razvojnog centra tehnološkog parka u Križevcima financiran je sa sredstvima iz EU fondova u visini od čak 98,84 posto. Prvi je to projekt tehnološke infrastrukture u Koprivničko-križevačkoj županiji financiran novcem iz strukturnih i investicijskih fondova EU – Fonda za regionalni razvoj. Grad Križevci projekt financira sa samo 400.000 kuna, a projektni partneri su Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Križevački poduzetnički centar. Izrazito pohvalno o samom projektu i njegovoj pripremi prilikom potpisivanja ugovora u kolovozu 2015. govorio je tadašnji zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz, sada savjetnik za gospodarstvo premijera Tihomira Oreškovića i neformalni CIO (Chief Integration Officer) zadužen za koordinaciju rada svih ministarstava.

Puljiz je, kao zamjenik tadašnjeg ministra Branka Grčića, ovaj projekt ocijenio jednim od najkvalitetnijih hrvatskih projekata, koji su osigurali financiranje iz EU fondova.

Izvođač radova izabran je potkraj lipnja putem javne nabave u otvorenom postupku prema kriteriju najniže cijene. Pristigle su tri ponude, a ugovor je križevački gradonačelnik Branko Hrg potpisao 3. kolovoza 2015. sa članom uprave Miroslavom Petekom u ime zajednice ponuditelja Elektrocentra Petek i tvrtke Ne-Pok iz Ivanić-Grada. Međutim, prema podacima objavljenima u Narodnim novinama i na internetskim stranicama Grada samo Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić-Grada je ugovorio rekonstrukciju Razvojnog centra tehnološkog parka u vrijednosti od 44.545.524,03 kune ukupno s porezom na dodanu vrijednost, dok o zajednici ponuditelja nema ni riječi. Prema podacima portala integrityobservers.eu, radi se o najvećem indiviualnom ugovoru kojeg su Križevci zaključili proteklih godina, odnosno o iznosu koji nadmašuje godišnju vrijednost javne nabave Grada Križevaca i čini gotovo polovicu godišnjeg proračuna Grada Križevaca (u 2016. gradski proračun težak je 86,75 milijuna kuna).

Sama vrijednost posla prilikom objave javnog natječaja u svibnju 2015. procijenjena je na iznos od 30,87 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno na 38,59 milijuna kuna s PDV-om. Vrijednost potpisanog ugovora, međutim, s najbolje ocijenjenim ponuditeljem za gotovo šest milijuna kuna ili 15,4 posto je veća od prvotno procijenjene vrijednosti radova. Komentar tako značajnog odstupanja u prvotnoj procjeni vrijednosti i zaključenog ugovora pokušali smo dobiti u uredu križevačkog gradonačelnika Branka Hrga. No i on, ali i predstavnici tvrtke Elektrocentar Petek, kao i konkurenti na javnom natječaju, oglušili su se na sva pitanja vezana uz spo-

menuti natječaj i ugovoreni posao. Zanimljivo je da je drugi zainteresirani ponuditelj križevačka tvrtka Radnik d.d. početkom srpnja 2015. uložila žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave tražeći zbog bitnih nepravilnosti poništenje odluke o odabiru Elektrocentra Petek. No samo 15-ak dana kasnije bez obrazloženja križevački Radnik povukao je žalbu i omogućio gradonačelniku Branku Hrgu da potpiše ugovor s Elektrocentrom Petek.

Što je motiviralo upravu Radnika na takav potez možemo samo nagađati, no moguće je pretpostaviti da je bila rezultat pritiska dugovječnog križevačkog gradonačelnika Branka Hrga ili dogovora o nekim budućim poslovima Grada Križevaca i križevačke tvrtke Radnik.

Tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada, čiji je osnivač i predsjednik Uprave Krešo Petek, inače vrlo uspješno pobjeđuje na javnim natječajima. Prema podacima portala integrityobservers.eu, najviše ugovora ima s Hrvatskom elektroprivredom, te nizom drugih javnih poduzeća i ministarstava, a osvajala je poslove na javnim natječajima i u Zagrebu, Petrinji, Vodicama, Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu i drugim općinama i gradovima. Elektrocentar Petek, prema podacima Poslovne Hrvatske, zapošljava 455 radnika, a u 2014. godini ostvarila je prihod od 265,4 milijuna kuna i neto dobit veću od dva milijuna kuna. Od korisnika državnog proračuna u 2015. uprihodila je gotovo 17 milijuna kuna.

Međutim, tvrtka Elektrocentar Petek vrlo često se pojavljuje u medijima. Afere u kojima se spominje Elektrocentar Petek ili jedan od najbogatijih poduzetnika u Ivanić-Gradu Krešo Petek kreću se od crne kronike do političkih afera. Petekov sin Mario je, primjerice, 2010. kako navodi Jutarnji list, osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu jer je 2009. u pijanom stanju skrivio sudar i usmrtio jednu mušku osobu, što je također učinio i sedam godina ranije, no tada je kao mlađi punoljetnik osuđen na uvjetnu kaznu.

Tvrtka Elektrocentar Petek spominjala se i u aferama nekadašnje sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel koja je tvrtku Ceste Sisak prodala velikogoričkom tajkunu Željku Žužiću oštetivši Peteka i njegovu tvrtku. Isto tako, jedan od najmoćnijih poduzetnika u Ivanić-Gradu Krešo Petek spominjao se u medijima i 2012. kao žrtva pokušaja prevare, budući da je Elektrocentru Petek putem Financijske agencije i navodno krivotvorenih zadužnica ovršen račun u milijunskom iznosu.

Elektrocentar Petek inače višegodišnji je izdašni donator  političkih stranaka. I dok je Krešo Petek godinama financirao Hrvatsku narodnu stranku i Hrvatsku seljačku stranku, na posljednjim parlamentarnim izborima 120.000 kuna donirao je Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Logično je stoga pitanje postoji li povezanost dobivanja značajnog posla u Križevcima, o čemu odlučuje upravo donedavni predsjednik Hrvatske seljačke stranke Branko Hrg, i ranijih izdašnih donacija Elektrocentra Petek HSS-u. Odgovor na to pitanje uskratio nam je križevački gradonačelnik, ali i uprava tvrtke Elektrocentar Petek.

12 misli o “Ivanićgradskom tajkunu Kreši Peteku u Križevcima se isplatile višegodišnje donacije Hrvatskoj seljačkoj stranci …

  1. A Radnik je povukao žalbu vjerojatno iz razloga što su im dali da budu podizvođač radova… Radnik je napravio betonsku konstrukciju ali vjerojatno ima još toga…

    Sviđa mi se

  2. Samo jedan kratak info. Ovaj glevni izvođač radova je poznat kao neplatiša.
    A to se može vidjeti iz sudskih sporova koje su protiv njega pokrenuli neki podizvođači na drugim objektima na kojima je bio nosioc poslova.
    U kratko kod njih prolazi ona narodna ” nitko ti nemože platit koliko ti ja mogu obećat”.
    A i kvaliteta izvedenih radova je jako upitna ako ne i katastrofalna.

    Sviđa mi se

  3. teško da se može od Hrga bilo što dobiti u vezi ugovora. Ugovore za Vukmiričev dom nije nitko mogao dobiti na uvid. Jednostavno morati će se pričekati novi izbori da bi se smijenilo ove pajace i onda transparentno objavilo što su sve i skim potpisivali.

    Sviđa mi se

    • Mislim da svi mi građani Križevaca imamo pravo vidjeti ugovor.
      Jer nije to državna ili vojna tajna.
      Jer ako je natjecaja za glavnog izvođača bio javan isto tako treba biti i ugovor pošto se radi o javnoj nabavi.
      Ali sramota je za gradsku upravu da Radnik nije dobio posao. Takvi poslovi se u svim drugim gradovima naštimaju da nositelj posla bude firma iz tog grada.
      Jer ovo je smiješno da neka firma iz Ivanica pobijedi na javnom natječaju firmu iz tog grada di je investicija.
      Ali očigledno u Križevcima je sve moguće.
      Ja i dalje mislim da će kvaliteta odrađenog biti katastrofa jer će se ići na uštede.
      Neka me netko iz grada ili iz ECP demantira ali priznajem samo pisane dokaze.

      Sviđa mi se

      • Ako se financira iz EU fondova onda nema ušteda, osim ako su u te EU komisije za kontrolu utrošenih novaca u projekte ušli hrvati-nepotkupljivi. Ako će biti kao što je bilo nekoliko godina unazad, ako sve nije po projektu i ugrađen materijal kako je u projektu i troškovniku EU traži svoje novce nazad a majstori nek se snalaze kako znaju. Ne bi me čudilo da zbog eventualnih, kako ti kažeš ušteda, grad mora platiti cijeli iznos a ne 400.000KN

        Sviđa mi se

  4. Ima tu još puno toga za napisat.
    Niti ovaj iznos neće biti dovoljan za završetak nego će se grad morat dodatno zadužit. A ako se ovako nastavi sigurno će grad morat vratit dobiveni novac nazad u EU.
    Kao građanin ovog grada volio bih vidjeti ugovor o izvođenju radova kojeg je potpisao Hrg sa ECP kao glavnim izvođačem radova.

    Sviđa mi se

Komentiraj